Restverschijnselen burn-out – StressPro.nl

Restverschijnselen burn-out: welke restklachten geeft een burn-out?

Klachten na burn-out

Herstellen van een burn-out kan gemiddeld zo’n 6 maanden duren. Maar daarna? Ben je dan helemaal van je klachten genezen? Dit artikel is interessant voor je als je herstellende bent van een burn-out, of een burn-out hebt gehad en genezen bent, en wilt weten welke restverschijnselen een burn-out kent.

Terug naar het oude niveau

Na een lange periode van thuis zitten en weinig actie ondernemen heb je mogelijk weer zin om dingen te ondernemen. Je bent de coaching gesprekken beu en wilt iets doen. Je wilt het liefst weer terug naar je oude niveau. Maar was dat niveau wel realistisch?

Het is belangrijk om te onthouden dat je mogelijk niet meer op je oude niveau zult kunnen functioneren, niet alleen omdat een burn-out cognitieve restklachten kan geven, maar ook omdat je oude niveau mogelijk sowieso veel te hoog was.

Een burn-out is als het ware een signaal van het lichaam dat zegt: “Tot hier en niet verder”. Je moet jezelf dus goed afvragen of je überhaupt wel terug wil naar je oude niveau.

Klachten tijdens burn-out herstel

Het verslaan van een burn-out vereist moed, doorzettingsvermogen en vooral veel zelfacceptatie. Het overwinnen van een burn-out is niet makkelijk, maar zeker wel mogelijk. Je staat er bovendien niet alleen voor; een huisarts, psycholoog, vrienden, familie of een burn-out coach kunnen je steunen tijdens het proces.

Het herstel van een burn-out kan gemiddeld 6 maanden duren – maar ook langer (zelfs één tot 2 jaar). Jaag jezelf niet op. Wat is, dat is. Gun jezelf voldoende tijd voor je herstel.

Er zijn een aantal klachten die mogelijk de kop op steken tijdens het proces van burn-out herstel.

  • Angst- en paniekaanvallen
  • Stressklachten
  • Veel twijfelen
  • Angst om vermoeid te raken
  • Hoofdpijn
  • Fysieke vermoeidheid

Lange termijn gevolgen van burn-out

Mensen die een burn-out hebben gehad geven vaak aan dat hun geheugen is vermindert en dat ze concentratieproblemen ervaren.

Uit onderzoek (2016) is gebleken dat een kwart van de mensen die een burn-out krijgt daarna nog restklachten ervaart (bron). Gedurende het onderzoek werden de burn-out patiënten gelijk na de diagnose onderzocht, en ook anderhalf jaar later. Zelfs na die periode bleek dat de ex-burn-out patiënten nog last hadden van verminderd cognitief vermogen. Werkgeheugen en reactiesnelheid was enigszins slechter dan dat van gezonde personen. De ex-patiënten gaven zelf ook aan nog last te hebben van cognitieve problemen. Het is niet helemaal duidelijk naar aanleiding van dit onderzoek wat dit precies inhoud voor het dagelijks leven van deze mensen.

infographic over resklachten burn-out

Hoe komt het nou eigenlijk dat deze klachten zelfs na een burn-out blijven bestaan?

Je lichaam reageert overdreven op stress om een tweede burnout te voorkomen. Hierdoor kun je onder ander nog veel angst en paniekgevoelens ervaren. Je lichaam geeft deze emoties af om je te waarschuwen voor mogelijk ‘gevaar’ (stress). Soms blijven de klachten enkele maanden aanhouden, maar er zijn ook situaties waarbij de klachten altijd op de achtergrond aanwezig blijven.

Of jij last blijft hebben van restverschijnselen van een burn-out is erg afhankelijk van jouw unieke situatie.

Het groeiende burn-out probleem

Wist je dat ongeveer 1 op de 5 Nederlanders niet werkt als gevolg van stress en burn-out? Dat is schrikbarend veel!

Voorkomen is beter dan genezen. Ook bij burn-outs. Zoals in het artikel te lezen is het in veel gevallen zo dat een burn-out blijvende schade aanricht. Preventie is daarom des te belangrijker. Let op de signalen van een burn-out, leer een burn-out herkennen en tref preventieve maatregelen voordat het te laat is.

Mogelijk ook interessant voor jou: burn-out herstel.

Bronnen:

https://www.ru.nl/nieuws-agenda/nieuws/vm/bsi/2016/burn-out-cortisol/

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/46/meer-psychische-vermoeidheid-ervaren-door-werk

Sander Touw | StressPro

Sander Touw | StressPro Als Stress Coach weet ik als geen ander wat stress met je kan doen. Het is dan ook mijn doel om mensen te begeleiden naar een gelukkiger, minder gestrest leven. Door middel van deze website en online coaching wil ik je helpen met het verminderen van jouw stressgerelateerde klachten. | GRATIS EBOOK |

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: