Wat is de beste ontspanningsoefening? - StressPro

Wat is de beste ontspanningsoefening?

wat-is-de-beste-ontspanningsoefening

Er zijn diverse ontspanningsoefeningen te vinden op internet, en met goede reden! Soms heb je iets nodig om je weer met beide benen op de grond te plaatsen. Soms moet je je stress kwijt, een ontspanningsoefening kan daarbij helpen. Maar, welke is de beste?

Waarom is een ontspanningsoefening goed?

Ontspanningsoefeningen worden zoveel gebruikt omdat ze kunnen helpen met het onderdrukken van acute stress. Tijdens een paniekaanval of stress aanval kun je een ontspanningsoefening gebruiken om weer af te koelen. Voor je het weet heb je weer grip op de zaak.

Welke oefeningen zijn er zoal?

Er zijn tal van oefeningen om jou te helpen ontspannen. Te denken valt aan:

 • Ademhalingsoefeningen
 • Visualisatie-oefeningen
 • Aanpassen en ontspannen
 • Herhalen van een mantra

De oefeningen hebben verschillende doeleinden. Sommige oefeningen helpen met name om acute stress te verminderen, andere ontspanningsoefeningen helpen om in het algemeen minder vatbaar te worden voor stress. Hoe dan ook, ontspanningsoefeningen kunnen een ware verrijking in je leven zijn. Je leert beter om te gaan met interne spanningen, waardoor je prettiger in je vel zult zitten.

Het hoeft overigens niet zo te zijn dat je een halfuur tot uur lang een oefening uit zit te voeren. Sommige, effectievere methodes helpen je al om meer ontspannen te worden na tien minuten. Ademhalingsoefeningen zijn bijvoorbeeld erg handig, omdat je ze vrijwel overal kunt uitvoeren en je niet lang nodig hebt om hiermee beter te ontspannen.

Wat is de beste oefening om te ontspannen?

De beste ontspanningsoefening is een ademhalingsoefening. De reden dat ademhalingsoefeningen zo krachtig zijn komt doordat het effect vrijwel meteen merkbaar is. Door je te focussen op je ademhaling kom je snel weer tot rust.

Ik raad je deze oefening aan zodra je in een crisissituatie terecht komt en een flinke dosis kalmte nodig hebt:

> Adem 5 keer langzaam in en uit

> Adem hierbij 3 seconden in en 5 seconden uit

> Voel je je al kalmer? Mooi.

> Ga net zolang door totdat je weer kalm genoeg bent.

Soms is het helemaal niet nodig om lang deze oefening uit te voeren. Een paar keer bewust in en uitademen kan al wonderen verrichten. Deze oefening is erg geschikt op kantoor, waar je niet altijd weg kunt lopen of een ruimte voor jezelf hebt. Zelfs met je collega’s erbij kun je eenvoudig deze oefening uitvoeren zonder je te hoeven schamen voor je collega’s over je denken.

De oefening kun je nog krachtiger maken door je ogen dicht te doen en een mantra te gebruiken. Tijdens inademen kun je bijvoorbeeld “Adem in. Adem in.” denken. Tijdens uitademen wil je misschien juist “Adem uit. Adem uit. Adem uit.” denken. Door zo bewust na te denken over je ademhaling zorg je dat je minder geneigd zult zijn om over andere (meer stressvolle) dingen na te denken. Een mantra is als het ware een soort “white noise”, die andere signalen overstemt.

Wanneer is deze ontspanningsoefening handig?

Deze oefening kun je gebruiken wanneer je even wat extra rust nodig hebt. Deze oefening werkt vooral goed als je al redelijk gestrest bent. Waarschijnlijk ben je je dan niet erg bewust van je lichaam, door dan juist op je lichaam en ademhaling te concentreren werkt erg effectief.

Voor de oefening uit wanneer…

 • .. Je op bed ligt en je wilt je gedachten een halt toe roepen;
 • …Je staat onder de douche en je wilt ontspannen zonder aan werk te denken;
 • ….Als je van je vrije tijd geniet, maar gestrest raakt door achterstallig werk;
 • …Wanneer je ergens tegenop ziet en stress aan je begint te knagen.

Deze oefening werkt minder goed om acute stress tegen te gaan. Hoe je omgaat met stress is veelal bepalend voor welke oefening bij jou aanslaat. Zodoende zou ik niet vertrouwen op deze oefening om acute stress een halt toe te roepen. Hier zijn betere oefeningen voor, die beter aansluiten bij wat jij als persoon nodig hebt.

Is dit werkelijk de beste ontspanningsoefening?

Je zult misschien denken dat deze oefening wel erg simpel en makkelijk is. Hoe kan het dan dat dit zo’n effectieve ontspanningsoefening is? Is dit werkelijk de beste ontspanningsoefening? Het antwoord is ja en nee. Ja omdat deze oefening voor vrijwel iedereen werkt, juist omdat hij zo simpel is. Nee omdat er betere oefeningen zijn, maar het is afhankelijk van hoe jij als persoon bent welke oefening voor jou werkt.

Sommige mensen houden meer van simpele ademhalingsoefeningen in plaats van meditatie. Anderen zien een rondje lopen als hun ontspanningsoefening. Het is erg afhankelijk van je persoonlijkheid welke ontspanningsoefening geschikt is voor jou. Daarom raad ik je aan om een aantal ontspanningsoefeningen uit te proberen. Dan ontdek je vanzelf wat voor jou wel werkt en wat niet. De oefening zoals in dit artikel omschreven kan een simpele, eerste stap zijn.

Waar vind ik nog meer ontspanningsoefeningen?

Een ontspanningsoefening die ik zelf erg effectief vind is meditatie. Helaas heeft meditatie nogal een imago van zweverigheid. Als ik je een uiterst effectieve ontspanningsoefening zou moeten aanraden blijft het toch meditatie. Mediteren kan je helpen om naar je lichaam te luisteren, om even stil te staan, om kalmte en focus te creëren. Het hoeft allemaal niet zo zweverig te zijn. Mediteren kan ook simpelweg zijn dat je let op je ademhaling en binnensluipende gedachtes blokkeert. Je kunt dan redelijk eenvoudig je hoofd leegmaken en even ontspannen.
Wil je meer weten over meditatie maar weet je niet goed waar te beginnen? Bekijk eens de site van Headspace. Hier kun je een account aanmaken en gratis 10 verschillende mediteer sessies volgen. Elke sessie duurt slechts 10 minuten, waardoor je makkelijk en snel even een ‘instant kalmte’-sessie kunt inplannen. Met een account kun je de app op je mobiel zetten en zo vaak als je wilt kun je de 10 sessies doen. Uiteindelijk kost de app geld, op basis van een maandelijks bedrag, mocht je alle functies en playlists willen benutten.

  Sander

  Sander Touw | StressPro Als lifecoach en ondernemer weet ik wat stress met je kan doen. Het is dan ook mijn doel om mensen te begeleiden naar een gelukkiger, minder gestrest leven. Door middel van deze website en online coaching wil ik je helpen met het verbeteren van jouw leven. | GRATIS EBOOK |

  Click Here to Leave a Comment Below

  Leave a Comment: